enfer

Här är vi igen! Att prata bageri och konditoriutbildning är alltid otroligt känsligt… Jag får ett mail eller ett telefon samtal minst en gång om dagen med utbildningsrelaterade frågor, funderingar och ofta en hel del frustration. Jag vet att det har hänt mycket de senaste tiderna och de flesta av de befintliga utbildningarna (både Gymnasiet och YH) har blivit mycket bättre och att branschen verkligen har(med lite hjälp och mycket gnäll…) tagit åt sig att jobba på ett rejäl uppgradering av kvalitet på dem. Men det kvarstår ett riktigt stort problem som verka inte engagera lika mycket och det är VUXENUTBILDNIGARNA!!! Alltså hur man sadla om för att bli bagare!

Som jag har skrivit tidigare (HÄR) och (HÄR) är det i stort sätt helt omöjligt att komma in på en utbildning som bagare/konditor om man har redan gymnasiemeriter och ännu svårare om man hade då bra betyg… Vilket leder mig att tro att branschen inte vill att dessa fantastiska människor (som alltså är beredda att lämna sina jobb o karriär de hade pluggat till för att sadla om till att bli bagare!) ska jobba på Sveriges bagerier… Vadå? Är dem för smarta? För välutbildade? En sak är klart är att de ifrågasätter det Sveriges bageri dinosaurierna  och livsmedelsindustrin ”lobbyn” har byggt de senaste 30 år och vill inte jobba en massa med pulver, mixer och halv-fabrikat! Dessa ”nya” bagare och konditorer tar inte ”så är det, så har vi alltid gjort” som svar! OCH DET ÄR SÅ HIMLA BRA!!! Frisk luft i en rutet bransch!

Kolla här… Vi har ett perfekt exempel av en FANTASTISKT duktigt och passionerade kille som har kämpat i ÅR för att sadla om till bagare och som fortfarande inte har lyckats med det!! Jag säger bara: Vilken förlust för vår bransch!

När man ändå prata om utbildning kan man med stort glädje notera att SBK (Sverige Bagare & Konditorer) har äntligen släppt ut nya läromedel för de som faktiskt visste vad de skulle jobba med när de var 16 och, kom in på en utbildning innan de blev ”för utbildade”! Det var verkligen dags när man vet hur de gamla såg ut (vilket jag kan stolt känner att jag hjälpte till lite att få det hela att gå lite snabbare med ordentligt med gnäll och kritik..)  Hur som helst det tog mer än 3 år att få fram dessa böcker och trots att jag erbjud mig att HELT GRATIS hjälpa till med produktionen/bollplank/granskare drev projektet på ett hemligt sätt, under cover och fick ett ”nej tack” som svar utan förklaring… Alltså ego före elevernas bästa… Nu är det bara att hoppas på att de är bra 🙂

Vad jag ser fram emot att läsa dessa mästerverk som, jag hoppas,  kommer snart i min brevlåda!

För att prata om något annat… Om ni kanske har missat, blir det världens första kaffefestival HELT UTAN MJÖLK :)) Perfekt för mig som dricker kaffe svart alltid 🙂 Det är den 5-7 september på Södra teatern! Så sväng förbi vetja!! I alla fall för er som inte (som jag) är i Växjö på SM i mathantverk dessa dagar orkestrerade av Eldrimner  och MAT 2014. Hoppas att vi ses där 🙂

Så long…