Super nyckel vad ?
Veckan började med en spännande grej! För första gången och efter flera år av ”baby steps negociations” fick jag äntligen driva en Surdegsbrödkurs under mandaten av Eldrimner! För er som har aldrig hört talas om Eldrimner då är det så att det är den nationella organisation för mathantverk i Sverige. Här kan du läsa mer om de.
På måndag dök upp på Broms Karlaplan 12 stycken fina Bagare från hela Sverige och vi spenderade nästan 3 dagar tillsammans i bageriet men också lite runt om stan!
 Här är hela gänget… Eller nästan 🙂
Här var vi på besök på Landsnorakvarn i Sollentuna. En liten kvarn som drivs av några gamla gubbar med en sk hembygdsförening. Under dessa dagar gick vi verkligen från ax till limpa och det var ett absolut måste att besöka en fungerande kvarn. Där fick kursdeltagarna se hur det går till att mala hantverksmjöl och samtidigt möta det tråkiga fakta att de finaste kvarnar i Sverige faller i tusen bitar och  att det saknar unga duktiga mjölnare för att driva de.
Jepp… Det finns ingen utbildning som mjölnare i Sverige! Är det inte sjukt?
Här ser ni den nedersta malningsten. Det är den som sitter fast medan den översta snurrar på den och maler spannmålen.
Under kvarnen som tyvärr idag inte drivs med vatten längre…
Och Rolf som kan varenda liten skruv och kugghjul i kvarnen!
Har ni vägarna förbi nästa lördag (12 oktober från kl 10 till kl 14) då sätter alla gubbarna igång kvarnen och maler super fint mjöl från ekologiska spannmål.
Tack Elrimner för förtroendet. Tack ni alla som var med på kursen… Att ni orkade lyssna på mig under 3 dagar 🙂 Bara det är ett utmaning!
På skrivande stund sitter jag i tåget mot Halmstad. I morgon (söndag) ska jag föreläsa för alla gymnasielärare som undervisar livsmedel i hela landet. Det är en dröm som jag äntligen kommer att förverkliga och jag kommer att ge allt jag har för att få de att förstå att bageri/konditori branschen har förändra som bara det de senaste 5 år och att de måste REDAN NU anpassa undervisningen med alla nya/gamla tekniker och råvaror. Vi måste satsa på våra unga framtida konditorer och bagare: Det är de som är framtiden av branschen!
Sen på tisdag är det dags för SM i mathantverk i Jämtland. Där sitter jag bland annat som jury och kommer att hålla några föreläsningar om min passion för gott bröd utan massor med jäst o skit i 🙂
Kram på er alla och fortsätt trevlig helg för att nu jag är framme 🙂