Mina mjölkunskaper sattes på prov idag! 
Jag hade massor med roliga grejer på mitt schema idag i form av intervjuer och inspelningar! Tänk bara ett par år tillbaka hur svår det var att få ordet bröd eller mjöl på TV eller i tidningar… Nu är det helt galet mycket med journalister som visar intresse och vill veta mer om mjöl, surdeg och bröd! 
En av journalisterna som intervjuade mig idag för tidningen Land Lantbruk kom med ett litet överraskning på slutet: Ett mjöltest!! 
Lite taskigt och modigt av henne men om det är något jag har koll på idag är det just mjöl så jag tog utmaningen! Jag fick 5 olika vetemjöl från fem olika tillverkare, det var allt jag fick veta. Utmaningen var sedan att tala om vilken producenten var.
Efter min sommarprogram i P1 blev många bönder arga på mig och tyckte att jag typ ”inte visste ett skit om vad jag snackar om” när jag pratade om ”vetefält i min mjölsäck” , ”bra vete gör bra mjöl” eller ”att spannmål smakar olika beroende vart och hur den odlas”. Roligt nog fick jag ännu flera bönder som blev riktigt glada över det jag hade att säga om lantbruk och spannmål till knappt en miljon Svenskar. De tyckte att det var bra att jag tog upp dessa viktiga frågor och framförallt på vilket sätt jag hade lagt upp mitt budskap! Jepp, det är så här att alla bönder är inte fina bara för att de är svenska… Nu tänker jag på vad Kungshörnen (Lantmännen) säger när de pratar om sina 35 000 fina svenska bönder… Alla bönder är inte fina bara för att de är bönder! Många är fantastiska och verkligen gör ett gigantiskt jobb genom att odla kvalitets spannmål samtidigt som de tänker på kretsloppet, mångfald och faktum att deras barn och barnbarn också ska kunna leva på samma jord som försörjer dem just nu! Många är inte lika omtänksamma och tänker mest på kvartalets avkastning, hur mycket mer man kan få ut från jorden, till vilket peng och gärna så snabbt som möjligt! 
Hur som helst, man skulle kunna prata om hållbart lantbruk i timmar… Jag satt jag igång med mjöleldprovet! Jag tog fram en tallrik för varje mjöl, hällde i lite vitpulver i varje och doftade på dem en och en, smakade på dem och kramade dem mellan fingrarna. De hade varit ute och var riktigt kalla… Det gör det hela ännu svårare! Journalisten och fotografen tittar på mig med deras ”poker faces” och dubbelkollar då och då på lappen där det står vilket mjöl är vilket! 
Mjöl nummer 3 kändes konstigt tyckte jag… Annorlunda och ovanligt torrt! Valsad, utomlands tyckte jag  och stoppade undan den. Detta var inget intressant mjöl men kunde inte riktigt påpeka vad det var som var fel förutom att någonting var fel bara! Jag fick veta efter att det var en italiensk mjöl som heter Tipo 00. Ett mjöl man gör pizzadeg med. 
Mjöl nummer 1 kändes bäst av alla. Krämigt och fint ”beige” färg. Man skulle tro att det var stenmalt men samtidigt vet jag precis hur ett riktigt bra stenmalt mjöl känns och den känslan fanns inte. Jag gissade på att det var Saltås vetemjöl… Tadda! Mitt i prick! Deras ”stenmald” vetemjöl tydligen mals i en kombokvarn som använder båda teknikerna: Valsar och stenar… Bra men inte bäst tyvärr! 
Mjöl nummer 4: Det mjölet kände jag igen direkt:) Den där mjölet har jag bakat med tonvis… Det var självklart Orgas vetemjöl! Jag kunde bara blunda och svaret blev bara så tydligt! 
Mjöl 2 och 4 kändes bara som vanligt valsat industri konsument skitmjöl med tillsatser i och vet ni vad? Det var det!
En 5 poängare för mig faktiskt, ha ha! 
Jag hade hoppas på att de hade valt 1 eller 2 riktigt bra mjöl typ stenmalt/siktat dinkel från Gutekorn eller Warbro kvarn för testet… Då hade det hela hade varit ännu roligare! Men roligt var det ändå och väl organiserade av Anna från tidningen Land Lantbruk! Tack för det 🙂 
Här kan ni träffa Marie och Per. 
Tack snälla ni Marie och Per att jag fick vara med i ett hörn en bra del av dagen! Jag passar på att berätta för er som bor söderut att det finns ett nytt bageri i Hökarängen som heter Lydecker & Boussard. Både de är gamla deltagare som var med på en surdegsbrödkurs och sen dess, bara ville förverkliga sitt dröm att starta eget bageri… Och det gjorde dem! Jag är så stolt och lycklig för deras skull och svårt imponerade över hur otroligt duktiga de har blivit i så pass kort tid! Det är igen beviset att passion och kärlek är det viktigaste vi har och att människor som verkligen brinner för det de gör kan utföra fantastiska saker! 
Och just det… 
En lång artikel finns i Vårt Nya Kök om mig som hade ett litet event där jag lagade lunch för 40 matjournalister för ett litet tag sedan…
Yvonne är Cerveras nya VD och det var jätte kul att vara till och med på framsidan av tidningen med henne!