Det finns fyra olika kategori degar när man bakar franska bullar (kallas för viennoiserie):

-Pâte feuillettée (smördeg)
-Pâte levée (brioche, pain de mie, vetedeg)
-Pâte sablée (mördeg)
-Pâte levée/feuillettée (croissant)
Idag, en kund frågade mig varför mille-feuilles heter så.
Det blev ett väldigt lång förklaring för honom, han kanske till och med ångrade att han hade ställt frågan….! Jag ska försöka göra den så kort så möjligt här.
Det är 486 lager smör/deg på en bit smördeg. Efter första enkelt vik har man 18 lager smör/deg, gånger tre, fyra gånger blir 486.
En Mille-feuilles bakelse är gjord av tre lager smördeg: Total 1458….
Vi borde ha kallat bakelsen, mille quatre cent cinquante huit-feuilles i stället!
På bilden, croissant deg(tillhör sista gruppen, levée/feuillettée)
Den har bara 54 lager smör/deg efter att den viks bara 3 gånger.