onsdagen den 30:e januari 2013

Askorbinsyrum festivalium bakterius...

Vad är detta? 
Många undrade vad detta var när jag publicerade bilden på min Instagram... Några trodde att det var bakterier eller kanske celler som förökar sig :) Ha ha ha! Det är ju bara apelsinskal på en keramik spisplatta :) Med rätt värme (mycket låg) blir det ett underbart doft som sprids i köket (alltså försiktigt så att de inte bränns för att då luktar det ganska illa...). Det påminner mig min barndom för att det brukade min mamma göra, fast på vedspisen när jag var liten och vi borde på landet. 

På tal om mikroorganismer håller jag på just nu med mycket bröd-forskning och försöker att sätta vetenskapliga förklaringar till alla möjliga fenomen som pågår i ett bröd under alla olika moment, bland annat vad ascorbinsyra gör i mjölet eller hur knådningen påverkar strukturen på gluten i en deg... Spännande och fantastisk lärorikt att få vettiga svar från duktiga forskare till alla mina frågor! 

I helgen är det dags för den mest korrupta av alla festival som finns, dvs Brödfestival på Historiska. Bageriförbundet med en stort B är orkesterdirigent till detta event späckad med goda bitar och föreläsningar. Perfekt för alla som gillar girighet, lögn, tillsatser, dubbelmoral, ascorbinsyra i mjöl och jäst i surdegsbröd! Som ett bra exempel till mina hårda ord: Semmeltesten :) Lite historik: Visa bagare blev irriterade på alla semmeltest tidningarna gör varje år och som tydligen upplevs som orättvisa och inte relevanta. För den saken skull satt bageriförbundet igång en egen test i samband med festivalen med egna regler och med stora förhoppningar att tysta alla andra som håller på med test... För min del tycker jag att tidningarna har blivit mycket bättre på att göra vettiga tester (ta till exempel den super seriösa, kompetenta och fantastiskt underhållande semmelmannen). Problemet visa bagerier upplever är att journalister och konsumenter har fått bättre kunskaper om till exempel vad är en bra mandelmassa eller skillnaden med att vispa riktigt grädde med en visp eller vegetabilisk med en gräddblåsare...
För min del tänkte jag åka förbi någon gång under helgen och göra min "bloggarejobb" till er alla mina fina läsare och troligtvis kunna berätta och visa vad ni inte missade. Det är ganska officiellt nu att Brödpassion är Sverige största och mest besökt brödblogg och det är nästan min obligation att täcka en brödfestival som går i Stockholm, så dåligt den egentligen är... 

7 kommentarer:

Teresia sa...

Det ska bli spännande att se vad du kommer fram till i ditt mjölforskande :)

Kul att du länkade till Matgeek angående mandelmassan, jag satt just och funderade på om jag skulle be honom skicka ett kilo av sina 40 kg mandelmassa! Det blir många semlor av 1 kg mandelmassa.

Fedor sa...

Vad är fel med semmeltävlingen som de här på festivalen?

evelyn androiette sa...

fedor, du måste varra ny har på blog.

I denna blog är allt uttom egen ide fel.
det är fel mjöl, semlor, bageriförbunden, baguetteplåten, jan hedh, vaniljkräm, askorbinsyra, macaron på andra affär, bageirutbildning, vanlig salt, svenska bröd etc

listan är lång.
men det är kul o läsning ändå :)
/e

sebastien Boudet sa...

Teresia: JA! Så spännande! Köpte du mandel massan? Man kan göra massa annat med den...Inte bara semlor :)

Ja Fedor, Jag trodde att jag var tydligt i min inlägg angående semmeltävlingen... Den är ju arrangerat av branschen för branschen... Klubben för inbördes beundra :)

Evelyn: Ska utveckla din kritik lite...
Mjölet är viktigt i bröd och att jag kritisera mjöl som inte är mjöl utan mixer. Dessa "mixer" har tagit ifrån bagaren det mest värdefulla yrket bjuder på: Yrkesstoltheten.
Semlor: En bra semla består av en bra bulle bakat på fina och naturliga råvaror, en god mandelmassa gjort på bara bra mandel och socker och långsamt vispad äkta grädde... Vem inte skulle vilja det?
Bageriförbundet: Det är ett förbund som ska representera både den lilla eko-bagare som bakar surdegsbröd i en vedugn och Delicato... Det säger ju allt, eller?
Baguetteplåten var ju dagens ämne... Man är fri att gilla eller inte utmaningar.
Jan Hedh: Han har gjort tydliga ändringar i sitt sätt att baka, undervisa och kommunicera sen var ganska kritiskt mot honom... Det betyder att konstruktiv kritik har visst en roll i samhället och att tackvare det, finns det en oberoende journalistik kvar i Sverige.
Vaniljkräm: Menar du färdig köpt? Industriellt sk "vanilj" kräm som inte innehåller vanilj alls är att betrakta som köpt smördeg utan smör. När man har tagit sådana beslut i sitt bageri att man köper färdig "sk vaniljkräm" då borde man byta yrke tycker jag! Det är respektlös mot sina kunder som verkligen tror att en så enkelt grej gjordes på riktigt och på plats!
Askorbinsyra: Kunskaper och forskning gör skillnad och ibland inte bara används för att förstöra det naturen tog miljoner år att skaffa. Vi har kommit en bra bit på vägen och jag lovar dig att snart kommer
det vara som kristall klart att det inte ska tillsättas ascorbinsyra i mjölet (och i annat föresten)
Macarons på andra affärer som respekterar produkten och det fantastiska arv detta bakelse bär med sig är jätte bra. En macaron behöver inte ha ett G på slutet för att vara bra, eller? Har jag sagt det?
Bageriutbildningar suger, det vet alla utom du isf... Många kan ju bekräfta detta av de som är verksamma inom självaste utbildningarna. Det säger en hel del...
Vanlig salt: Du menar industrisalt med tillsatser? De som äter det gör det för att de inte vet ngt annat! Kolla på TV4 i morgon kl 9.43 och du kommer troligtvis att förstår.
Svenska bröd: Jag älskar den Svenska bröd kulturen och jag tror att jag känner direkt eller indirekt nästan alla fantastiska människor som ÄR det riktiga svenska bröd kulturen. Dvs Bonde, mjölnare och bagare som inte kapitalisera på naturens och vår hälsas bekostnad. Pågen, Gateau och Skogaholms är inte Svenskt bröd.

Ja, listan är lång!
Så LÅNG!

cat sa...

Mycket bra skrivet sebastien man vill betala för kvalitet inte en massa skit. Angående vaniljkräm det är så sorgligt var inne på petrus och åt en fantastisk semla passade då på att fråga om vaniljkrämen. "tyvärr det går åt så lite så vi gör inte egen". På ett annat var de går åt så mycket så de görs bara egen ibland. Petrus är bra men varför gör ingen sin egen vaniljkräm? Jag jobbar på förskola och de gånger vi har något xtra tex äppelpaj gör jag egen vaniljsås, kräm etc... använder så bra råvaror jag bara kan när budgeten tillåter. Fortsätt ditt fantastiska jobb.

Teresia sa...

Jag väntar på att mandelmassan skall ramla ner i brevlådan! Det ska bli spå spännande. Bakade semmelbullar i helgen, de ligger nu i frysen och väntar på mandelmassan. Vad gäller andra saker att göra med mandelmassan så tar jag gärna emot tips!

sebastien Boudet sa...

Cat: Tack! Det är det dummaste jag har hört att "det går åt så lite..." argumentet! Petrus är duktigt för övrigt men det där är inte ok! Ska snacka med honom!
Fortsätt ditt fantastiska jobb du med! Kram

Teresia: Vad kul! Ska försöka få ihop några bra recept och skriva ett inlägg snart!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...