tisdagen den 31:e juli 2012

Året som har gått och en blad som vänds...Nu har det gått lite mer än ett år sen jag sålde mitt bageri Petite France och  många undrar vad jag har gjort under den tiden... Det är en väldigt svårt att ge ett vettigt svar till den frågan eftersom jag har gjort så himla mycket olika saker! 


Jag har bloggat, Facebookat, Twittrat, gjort TV program, radio program, köpte hus, gjorde kurser för hemmabagare, yrkesbagare, skolor, bakat surdegsbröd nästan varje dag, rest massor runt om Sverige och inspirerat andra bagare, publicerade recept i flera tidningar, tagit hand om mina barn och bakat med dem, skördat vete, råg och spelt, malt det till mjöl, knådat det till deg, bakat det till bröd, sålt hus, flyttat, grejat och geggat på alla möjliga sätt och alla möjliga ställningaravslöjade några välbevarade industriella hemligheter, suttit på möte i timmar med gubbar o gummor, filmat, fotat, klippt film, knådat lite till, bråkat och rört om grytor med bajs i, krossade ner några tabufrågor i min bransch, fick masssor med beröm och en del skit också... 


Så mycket bra saker har hänt på så kort tid i bageri/konditori branschen och det gör mig så glad! Jag hade en dröm när jag omfamnade bagare yrket och det var att återuppleva känslan för råvaror och kvalité, vikten av tiden i all bakning och framförallt yrkesstoltheten!

Det året har varit otroligt inspirerande! Så många fantastiska människor har jag träffat! Så många fina unga bagare och konditorer som verkligen brinner för yrket och är, liksom jag, så trötta på allt fusk, mixer och halvfabrikat! 


Förra veckan var jag på Gotland med familjen och tog en riktigt bra fundering över vad jag vill göra med mitt liv. Vad gör jag? Vem är jag? Vad vill jag? 


Jag är en surdegsbagare! Jag behöver baka det bästa bröd som går att baka för att vara lycklig. Jag behöver passionerade människor runt omkring mig som också brinner för gott och nyttigt bröd. Jag behöver en stenugn som vänta på mig varje morgon, varmt och omgiven. Jag behöver en bakbord där jag kan forma med bara händer sköna och elastiska degar till limpor. Jag behöver doften av nötter, smält smör och bränt socker där jag befinner mig. Jag behöver trötta ben och mjöligt hår på kvällarna. Jag behöver skrattande kunder utanför min butik, Jag behöver brödsmulor i viken jag gjorde på mina byxor. 
Jag tror att det är dags för mig att sätta igång en ny bageri i Stockholm helt enkelt. Nu ska jag börja leta efter en liten lokal för att baka DET BÄSTA BRÖDET JAG HAR NÅGONSIN BAKAT! Fan! Vad lycklig jag blir bara av tanken :) 

onsdagen den 25:e juli 2012

Vilka jävla idioter!

Hitta vad som är fel där! 
Det blir så att man få skit så fort man sticker ut... Det vet jag en hel del om :) Inte att jag blir en smula rädd för mig själv eftersom jag har min egen information kanal här på bloggen och på så sätt kan försvara mig. Däremot finns det sådana som inte når flera tusen människor med hjälp av en liten klick på musen, och för de är det troligtvis jobbigare att blir attackerade. 
För några veckor sedan skrevs i en lokal tidning en artikel som berättar om en icke godkänns kommun inspektion på min älskade kvarn. 
Som ni vet, representerar jag inte Orga Kvarn men eftersom många mailade och ringde till mig för att fråga om de kunde fortsätta köpa mjöl därifrån, tog jag tag i det och ringde själv till Leif för att veta vad det är som pågår. 
Tydligen är det så här att det fanns en liten glipa under den 150-årig entrédörren (jag förstår att det ska inte vara så men tanken på att dörren inte är i direkt anslutning med där det produceras mjölet känns lite överkurs att behöva skriva en artikel om det i en tidning) och sen det värsta som skulle kunna göra att Orga Kvarn kan inte längre mala mjöl är en enkel mening som skrivs på deras mjölpaket: "Ett mjöl helt utan tillsatser". 
Ja, det är så här att man ska skriva vad som finns i mjölet men inte det som inte finns... I det fallet: Tillsatser! Det är det inspektören kallar för "inte uppfyller krav för märkning och presentation för förpackade livsmedel". 
Och nu lilla jag kommer igång! Varför ska man inte kunna skriva att en mjöl är fri från tillsatser? Särskild när nästan alla mjöl i Sverige är laddat med tillsatser... 
Jag kallar det för konsument information och det definitivt borde stå på förpackningen! Jag som konsument vill veta för att det avgör om jag ska köpa eller inte!
Det är jätte ofta att jag se på ett paket skinka att den är utan färgämne eller en juice att den är utan konserveringsmedel... Varför skulle det inte kunna stå på mjöl att den inte innehåller askorbinsyra, amylaser eller tillsats gluten då??? 
Alltså Pågen kan skriva på sina industribröd att de innehåller kärlek men en mjölnare kan inte skriva på sin mjölpaket att den innehåller inga tillsatser... Vem är idioten som har kommit på det där?? 

Finns det flera mjölnare här ute som skriver eller skulle vilja skriva på sina mjöl paket att, för att kunna informera konsumenten, att deras mjöl är fria från tillsatser? 
Vad tycker ni konsumenterna? 

lördagen den 21:e juli 2012

Lite semester...

En liten sommar hälsning från Gotland! 
Just nu är jag med familjen på Gotland. Det är så underbart vackert och avkopplande! 
Semester för mig innebär så klart dåligt mottagning, ingen internet och istället spela kubb och baka surdegsbröd :)) 
Vi hörs snart igen med lite uppdatering på hur veckan har gått! 

måndagen den 16:e juli 2012

Lite efter Sommar feed-back!


Det är mitt motto illustrerade av the great Olaf Hajek (som by the way illustrerade första sidan på The New-York Times föregår) 

Nu har det gått några dagar sen mitt sommarprogram sändes på P1... Vilken grej det har varit!
Först vill jag tacka ALLA för era fantastiska brev, mail, sms, FB feeds Etc... Jag fick. Det verkligen värmer otroligt mycket efter allt skit jag har fått serverat kontinuerligt de senaste åren... Det är alltså inte lätt varje dag att säga precis vad man tycker när man tycker det :)
Jag är helt lycklig över hur de flesta tog i sig mina klumpiga ord och att man kunde når så många i sina själ med bara lite mjöl, vatten, havssalt och äkta kärlek.

Min mail låda är proppfullt och jag lovar att alla ska få svar... Ge mig lite tid bara!

En grej jag måste tydligt göra för många som är nykomlingar här, är att jag har adopterat bort Petite France förra året och jag be om ursäkt att jag inte tydligt gjorde det i programmet... Samtidigt är ditt barn, ditt barn för resten av livet oavsett vad och trots att jag klippte navelsträngen på riktigt, hittar man fortfarande en del av mig i detta finna surdegsbageri på Kungsholmen. Det är fina människor som har tagit över och min gammal personal kämpar på för att hålla kvalitén på allt som bakas där...
Och nu, när man ändå prata om Petite France kan berätta att de har sommar stängt! Jag var tydligen där på söndag morgon för att hämta några grejer och det gjorde ont att se alla som tog sig ditt i onödan och deras besvikna minner!

Kärlek och gott bröd till er alla!

Sockerkakas konung!

GGrrrrrr! 
När jag var barn fanns en tigerkaka att köpa i mataffärerna som heter Savane. Den kaka hade jag hört var jätte god men tyvärr, av mina föräldrar fick jag aldrig smaka på den. Hemma hos oss fanns det inte plats för färdigköpt... Det är roligt för att det är en historia som jag hört jätte ofta: "Mamma bakade allt bröd hemma och det var så gott när man fick köptbröd hos en kompis". Så är det... Gräset är alltid, tror man i alla fall, grönare på andra sidan staketet!
Hur som helst, för några år sedan, när jag var i Frankrike med familjen, stannade i affären framför den heliga kakan! Nu kunde jag välja själv och bestämde mig för att köpa den :) Det blev så klart ett besvikelse... Ett gigantiskt besvikelse till och med!
Så det är dags att ta fram min recept på tigerkakan... Sockerkakans konung!

Le gateau Tigré: Recept för en kaka.
Tips: Man gör en smet i taget och då kan åter använda allt utrustning och behöver inte plocka in ingredienserna som finns i både smeterna.

Recept är delat i två olika smet. Den vita/gula (vanilj) och den svarta (choklad).

Första smet: 
-120g äggula
-200g cassonade socker
-120g ekologisk creme fraiche (34%)
-1 liten nypa havssalt
-1 vaniljstång
-175g vetemjöl (utan tillsatser gärna... Ni vet ju)
-3g bakpulver
-80g smält osaltatsmör

1-Vispa cassonade sockret med äggulorna tills det blir fluffigt och tydligt ljusare.
2-Öppna i 2 vaniljstången och skrapa alla frö. Stoppa fröna i äggsmeten och spara vaniljskalet som blir över till att till ex koka vaniljkräm, vaniljsås eller kanske smaksätta en fruktsallad.
3-Blanda in creme fraichen och nypa saltet.
4-Sikta över mjölet och bakpulvret tillsammans och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
5-Häll över det smälta smöret och blanda försiktigt.

Andra smeten: 
-80g äggula
-100g cassonade socker
-75g ekologiskt creme fraiche (34%)
-1 liten nypa havssalt
-75g vetemjöl
-2g bakpulver
-150g mörkchoklad 70%
-25g Hasselnötolja (kan ersättas med valnötolja eller bara osaltatsmör... Men varmt rekommenderar att testa med hasselnötoljan!)

1-Vispa cassonade sockret med äggulorna tills det blir fluffigt och tydligt ljusare.
2-Blanda in creme fraichen och nypa saltet.
3-Sikta över mjölet och bakpulvret tillsammans och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
4-Smällt chokladen i en vattenbad eller i mikro tillsammans med oljan.

5-Häll över det smälta chokladen/oljan och blanda försiktigt. 
Det är viktigt att vispa ordentligt cassonade sockret med äggulorna annars "bränns" gulorna.  
 Nästan klart... Man se fortfarande några socker prickar! 
Jag hade vanilj från Bora Bora men det går bra med vilket vanilj som helst.  
 Jag tycker inte om att kakan fastnar i formen... Då klä jag min sockerkaksform med smörpapper och brukar åter använda den flera gånger. 
Redo för att spritsa min smet i formen. 
Första lager med en tredje del av den ljusa smeten. ..  
 Andra lager med en tredje del av choklad smeten. 
 Andra tredje del av den ljusa smeten... Och sen fortsätter man på samma sätt. 
Och "Le grand final" och hemligheten bakom en superb tigerkaka... 
In i ugnen...
Och del 2...
 1 bra timme och lite till i ugnen på 165°C och kakan är klart! 
Det är bra att plocka ut den från formen direkt och lägger den på sidan så den håller sig rakt. 

lördagen den 14:e juli 2012

Ställ dig upp, stå upp.. Stand up for your right!

En stor o fett bröd för en stor o fett dag! 
6 kilo av ren kärlek för mitt yrke! Undrar ni hur den smakar? 

Grattis till alla mina landsmän! Det är Frankrikes national dag! 

Idag firar vi den franska révolutionen, idag firar vi hur viktigt BRÖDET egentligen är i samhället och hur en handfull fransmän med en idealiskt dröm satte igång en revolution som förändrade allt! 
När fängelset "La Bastille" togs av Parisfolket den 14 juli 1789, friades alla som satt inne. De flesta hade bara fått fängelse straff för vad som kallaste för "crimes de lettres" alltså bokstavsbrott... 
Innan révolutionen fick man inte skriva eller säga vad man ville och alla som hade tillräckligt med stake för att kritisera monarkin eller det goda kungen hamnade på fängelset La Bastille!
Hur är det idag? Får man vara kritiskt över ett system om man har den där idealistiska drömmen? Kan man stå för sina åsikter utan att hamna i fängelse? 

Vems testiklar kommer jag att käka på idag kan du lyssna på P1 kl 13.00... Det är min sommar. Min röst kommer att spridas över hela landet idag med en blandning av kärlek, mjöl, vatten, havssalt och så klart en liten klick med surdeg! 

Heja surdegsbrödet! Heja revolutionen! Heja demokratin! 

Ni som inte ha en FM radio kan ni lyssna på programmet med hjälp av SR appen som fungerar grymt bra eller genom Itunes (skriv på sökrutan: Podcast p1 sommar och där kan du prenumerera gratis på allas sommar). 
fredagen den 13:e juli 2012

Någon som vill sjunga La Marseillaise?

Rouget De Lisle som skriver texten på Frankrikes national sång "La Marseillaise". Sången skrevs i Strasbourg natten från den 25:e till den 26:e april 1792. 

Idag var jag med familjen på den franska residensen för det årliga festen för att fira nationaldagen. Det borde ha varit i morgon men tydligen flyttade de festen för att de flesta skulle kunna komma! Så det blev ett konstigt 14 juli fest... En dag för tidigt! 
Det var trevligt, som vanligt men tyvärr vädret gjorde sitt och de upprepande regnskurar kylde ner det varma och lättsamma atmosfären som brukar dominera den dagen annars! 
Ambassadören Jean-Pierre Lacroix(som har bara bort i Sverige 1 år) gjorde ett riktigt modig tal på Svenska och efter det fick vi sjunga La Marseillaise alla tillsammans... Eller mer, det bara typ jag som sjöng! Riktigt tråkigt! 
Efter den franska nationalsång blev det den Svenska och där, var det tydligt flera som blev inspirerade att sjunga! Heja Sverige! Har det blivit töntig att sjunga La Marseillaise, eller? 
Texten är visst hård men ändå... Den skrev ju i 1792 när kriget mot Österrike blev deklarerat! Tuffa tider alltså som krävde tuffa ord! 
Här får ni en liten översättning på första kuplett: 

Allons enfants de la Patrie,
Framåt ni fosterlandets barn,
Le jour de gloire est arrivé !
Nu nalkas ärans stora dag!
Contre nous de la tyrannie,
Mot tyranneriet,
L'étendard sanglant est levé, (bis)
Vi höja vårt blodiga standar, (x2)
Entendez-vous dans les campagnes
Hör ni över fältens krater
Mugir ces féroces soldats ?
Dessa grymma soldaters rop?
Ils viennent jusque dans nos bras
De tränga sig inpå vår hop,
Égorger nos fils, nos compagnes !
De mörda våra söner, och våra livskamrater!

Refräng:

Aux armes, citoyens,
Till vapen, medborgare,
Formez vos bataillons,
Ställ upp på raka led,
Marchons, marchons !
Framåt, framåt!
Qu'un sang impur
Låt fiendens orena blod
Abreuve nos sillons !
Flyta på vår jord!

Som sagt... Tuffa ord :) Jag gillade kontrasten med Du gamla, du fria... Alltså sol, himlen och gröna ängder... 

Mitt bidrag till festen blev dessa fina handknådade surdegsbröd... 
Och från lillebror Damien dessa fina Macaronger!
Och mina 3 fina killar Macarong "höga"

torsdagen den 12:e juli 2012

På lördag kl 13 smäller det!

Ha ha ha! Här är mikrofonen jag fick slicka på under en hel dag! 
Min sommarprogram är inspelat, klippt och klart! Helt galet, läskigt och spännande samtidigt. Efter att programmet sänds på lördag kommer jag att känna mig rätt naken tror jag. 
Så här såg ut studion... Ja, det sag lite rörigt ut efter 10 timmar inspelning! 
Här får ni träffa min fantastiskt producent Marie-Caroline Biver(på vänster) programchefen Bibbi Rödöö och det grymma ljudingenjören Bengt frän SR. 
Starkaste Bengt som drog sig i håret med alla mina felstavning och grammatikfel :) 

Jag är den alldeles första bagare som kommer att sommar prata på P1. Det är stort, riktigt stort! Kanske till och med det största jag har varit med om! Jag gjorde det bästa jag kunde och allt är i lådan nu! Vi hörs på lördag... Eller rättare sagt, ni hör mig på lördag :) 

måndagen den 9:e juli 2012

Grilltips från en surdegsbare...

Lite ormbunke och höggräs nyplockade i skogen... 
 En stor och fet fläskkarré. Jag grillade alla sidorna på högvärme. 
 Salt, peppar, timjan och rosmarin och sen rullade jag köttet in i gräset. 
 Till ett litet paket! 
 Ormbunke stoppade jag direkt på glöden... 
 Och sen den inpackade köttet...
 Sen är det bara att vänta! 
Jag hade en kött termometer i karrén och det tog nästan 2,5 timmar för att komma upp till 70°C men det var verkligen värt att vänta :) 
Köttet blev så möööörrrttt och saftigt med en härlig rökig smak! 
 Glad sommar till er alla! 

onsdagen den 4:e juli 2012

Manus, exploderande hjärnan och höstens tävlingar!

Et voila! Nu saknas bara en signatur... 
Jag håller på för fullt med att skriva manuset till min sommar program som kommer att sändas den 14 juli kl 13 på P1. Det är bland det största jag har varit med om... Alltså, lilla jag kommer att få chansen att prata till hela Svenska folket!! Skit läskigt och fantastiskt kul! 
Manuset är riktigt tungt och varje gång jag går genom de där 17 A4 sidor håller mitt huvudet på att explodera... När jag gick och la mig i natt kändes så att jag hade en riktigt friskt surdeg istället för hjärnan i skallet. Trycket var högt där inne!
För att släppa ner trycket lite gran gjorde jag någonting helt annat i morse: Planera höstens tävlingar här på Brödpassion! Det kommer att vara 4 tävlingar under september och oktober och det ska delas ut fina priser som surdegsbröd kurser, inspiration dagar på Orga Kvarn med mig som guide och roligast av allt, 4 böcker! 
Inte vilka böcker som helst... 
De 4 endaste "den franske bagaren" som är påskrivna av alla som var med och gjorde boken med mig! 
Justine Lagache, Hanna Jakobsson, Julia Hallengren, Carl Kleiner, Olaf Hajek och jag så klart :) 
Stay tuned på FB... Jag kommer att annonsera tävlingarna där, på brödpassions FB sidan! tisdagen den 3:e juli 2012

Vänd en burk och gör surdegsvärlden lite bättre!

Så här såg ut på ICA's "surdegshyllan" igår :) 
Som jag skrev före fredag är surdegen från jästbolaget inte en riktigt surdeg eftersom den har ingen jästkrafter... Inte ens jag fick fart på den trotts mina över 20 år erfarenhet som surdegsbagare! Som protest och för att visa industrin att det finns något som heter konsumentmakt. Tack till sociala medier har konsumentmakten fått ett helt nytt dimension... Igår var jag på 3 mataffärer norr om stan och på 2 av 3 hade de "falska" surdegsburkar hamnat upp och ner! Helt fantastiskt! 
Sprid detta, vänd burkar och på det sättet, var delaktig i surdegsrevolutionen! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...