onsdagen den 25:e juli 2012

Vilka jävla idioter!

Hitta vad som är fel där! 
Det blir så att man få skit så fort man sticker ut... Det vet jag en hel del om :) Inte att jag blir en smula rädd för mig själv eftersom jag har min egen information kanal här på bloggen och på så sätt kan försvara mig. Däremot finns det sådana som inte når flera tusen människor med hjälp av en liten klick på musen, och för de är det troligtvis jobbigare att blir attackerade. 
För några veckor sedan skrevs i en lokal tidning en artikel som berättar om en icke godkänns kommun inspektion på min älskade kvarn. 
Som ni vet, representerar jag inte Orga Kvarn men eftersom många mailade och ringde till mig för att fråga om de kunde fortsätta köpa mjöl därifrån, tog jag tag i det och ringde själv till Leif för att veta vad det är som pågår. 
Tydligen är det så här att det fanns en liten glipa under den 150-årig entrédörren (jag förstår att det ska inte vara så men tanken på att dörren inte är i direkt anslutning med där det produceras mjölet känns lite överkurs att behöva skriva en artikel om det i en tidning) och sen det värsta som skulle kunna göra att Orga Kvarn kan inte längre mala mjöl är en enkel mening som skrivs på deras mjölpaket: "Ett mjöl helt utan tillsatser". 
Ja, det är så här att man ska skriva vad som finns i mjölet men inte det som inte finns... I det fallet: Tillsatser! Det är det inspektören kallar för "inte uppfyller krav för märkning och presentation för förpackade livsmedel". 
Och nu lilla jag kommer igång! Varför ska man inte kunna skriva att en mjöl är fri från tillsatser? Särskild när nästan alla mjöl i Sverige är laddat med tillsatser... 
Jag kallar det för konsument information och det definitivt borde stå på förpackningen! Jag som konsument vill veta för att det avgör om jag ska köpa eller inte!
Det är jätte ofta att jag se på ett paket skinka att den är utan färgämne eller en juice att den är utan konserveringsmedel... Varför skulle det inte kunna stå på mjöl att den inte innehåller askorbinsyra, amylaser eller tillsats gluten då??? 
Alltså Pågen kan skriva på sina industribröd att de innehåller kärlek men en mjölnare kan inte skriva på sin mjölpaket att den innehåller inga tillsatser... Vem är idioten som har kommit på det där?? 

Finns det flera mjölnare här ute som skriver eller skulle vilja skriva på sina mjöl paket att, för att kunna informera konsumenten, att deras mjöl är fria från tillsatser? 
Vad tycker ni konsumenterna? 

38 kommentarer:

Moni o Urban sa...

Det är väl självklart att man ska kunna skriva att mjölet inte innehåller tillsatster! Håller med, vad är det för korkad byråkrat som kommit på den idén?? Vansinnigt!

Anonym sa...

Vilket bra inlägg Sébastien!
Jag har alltid köpt ekologisk mjöl och alltid trott att det var tillsats fritt då, men det var det dock inte! Jag tycker att det är tramsigt att de inte får skriva det på sina mjölkpaket, vilket som skulle göra det enklare för oss konsumenter.

PS: Du har en suverän blogg!

Bästa hälsningar
Nanna

Kenneth sa...

Miljö och hälsa i ett nötskal och svensk byråkrati ......Jag har jobbat i 20år som kock och vissa inspektörer man stött måste bara hitta anmärkningar även om det inte finns något anmärka på.

Så kämpa på alla dom jobbar för ett tillsattsfritt samhälle
/Kenneth

Pär Bergström sa...

Att skriva "Bara rent mjöl i påsen" skulle väl kunna säga samma sak?

Jag har sett mjölpaket från andra mindre producenter här på västgötaslätten där detta står och eftersom det inte står några andra ingredienser på paketet så tar man ju som konsument för givet att det bara är RENT mjöl i paketen.

Tack för en väldigt inspirerande blogg.

Mvh, Pär B
(som börjar släppa de där sista grammen jäst i sina bröd) ;)

Anonym sa...

Felix har texten "utan sötningsmedel" på sin ketchup. Det borde väl falla under samma regel då?!?
För att komma undan denna något tveksamma regel skulle Orga kunna skriva "rent mjöl"

/Jonas

Anonym sa...

Vansinne! Om jag fattat det hela rätt, ovan. Det är konkurrensbegränsning.

Ge mig ett namn så skall jag rådda i det. Det har jag tidigare goda erfarenheter av. Du vet var du når mig.

Zita

Niklas sa...

Jag misstänker att anledningen till att man inte får skriva vad som INTE ingår är att genom att skriva massa saker som inte ingår kan få en produkt att framstå som "ren" och bra, medan den i själva verket innehåller massa andra tillsatser som inte nämns.

Det borde dock vara fler produkter på marknaden som faller för samma begränsning.

Men som Pär skriver så borde det vara lätt att vända till något som betyder i princip samma sak.

Anna sa...

Vansinne! Du har rätt!

Evermarks sa...

Heja Sebastian!
Har gjort ett inlägg på folkbladet "bjoeri", kanske fler kan skriva vad ni tycker där och stödja det vi står för?

melton sa...

En näringsvärdesdeklaration brukar finnas på mjölpåsar, och Orga förser sitt rågmjöl med. Om det finns en föreskrift om detta är det inte helt orimligt att Orga förväntas märka alla sina produkter därefter. Det är ändå av intresse för hembagaren att kunna jämföra t. ex. proteinhalten i de olika vetemjölsalternativen som står till buds. Frågan gäller inte bara frihet från tillsatser.

Nathalie sa...

Helt galet är var det är!! Man blir skogs tokig på alla dessa mer eller mindre ouppnåliga regler och förordningar...Spelar ingen roll hur man gör de finns alltid något som man "missat"
Och varför skulle man inte få skriva utan tillsatser har de inte tillsatt något borde det var helt självklart...som någon ovan nämnde om ekologiskt mjöl var först min tanke att de måste ju vara bra och tillsats fritt mjöl men det är ju inte fallet...så antingen skall det på dessa mjöl stå innehåller tillsatser eller så får de mjöl som är fria skriva att de är det...det är ju inte mer än rätt...
vad är det för galen värld vi skapat egentligen...
teorin fungerar inte alltid i praktiken man måste se till båda delarna...

Anonym sa...

Är inte problemet att det inte finns en "ingrediensförteckning"?

Jag kollar lite på Stockholms Stads regler för "Märkning och Presentation av Livsmedel" (http://foretag.stockholm.se/Regler-och-ansvar/Livsmedelsregler/Markning-och-presentation/). Kanske att de reglerna kräver att det finns en förteckning som säger "mjöl av vetekärnor" eller "vetemjöl" eller liknande. Kan det vara det som är det egentliga problemet?

Det är intressant att notera att för "förpackade livsmedel" finns en regel för "Livsmedelsbeteckning" som säger att "...Beteckningen [...] får inte vilseleda konsumenten. Det senare innebär att en beteckning inte får antyda att en ingrediens förekommer i livsmedlet om så inte är fallet." Hur man då kan sälja smördeg som inte innehåller smör är ett mysterium, eftersom beteckningen "smördeg" rimligen måste anses "...antyda att en ingrediens förekommer...".

Precis all smördeg jag har hittat i frysdiskarna är margarinprodukter.

Det är fullt möjligt att göra smördeg med smör, och därför är det rimligt av en konsument att förvänta sig att smördeg är en produkt som innehåller smör.

Kan man anmäla butiker som bryter mot den regeln till miljöförvaltningens livsmedelskontroll?

Jag menar... rätt ska vara rätt, inte sant?

//E

Rebecca sa...

Byråkrati och tyvärr då så har Orga uppmärkammats, men vi verkar vara en skara som bryr sig så vi kanske kan enas och trycka på/hjälpa till eller??

cat sa...

vad bra nu vet vi varför tack för underbar information kan jag fortsätta med mitt älskade mjöl här hemma och på jobbet.

Fredrik sa...

Bra rutet! Sakramentskade idioter...

Cicki sa...

Det är bra att du tar strid för sådana här saker.

Anonym sa...

Sätt en etikett på Innhålls förteckning på Inspektören. "Innehåller mutor från storindustrin" varför skulle annars en sån här fråga komma upp...enligt lag kan dom inte kräva att dom ska ta bort den texten utan att alla andra tillverkare tar bort liknande märkning från sina produkter.

Lag om likabehandling 20.1.2004/21

http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2004/20040021

Anonym sa...

Frågan är om ett påstående om frihet från tillsatser kan anses vara ett "näringspåstående". Om det är det blir en näringsvärdesdeklaration bligatoriskt. Sådana är ändå brukliga på mjölpåsar och Orga förser sitt rågmjöl men en sådan.

Däremot saknar rågmjölsförpakningen någon deklaration om tillssatsfrihet. Skulle det inte vara intressantare för oss att veta om detta är signifikativ än om näringsvärdesdeklaration är verkligen obligatoriskt?

Anonym sa...

Hej,
förlåt jag ser inta din video på:
Pain aux raisins?
Står där något annat istället?
Trevlig dag.

Anonym sa...

Jag köper från Hällsta kvarn som är kravmärkt och inga tillsatser och de har inte skrivit på förpackningen att det är tillsatsfritt. Har även köpt från en annan kvarn och de hade inte heller det på förpackningen.

http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Domstol-gav-Livsmedelsverket-ratt-att-forbjuda-vilseledande-utan-markning-/

jag kommer ihåg debatten som var runt dessa "utan" märkningar.
Det fyller väl en viss funktion för att hindra att man lockar till sig köpare genom att sälja ngt "utan XXX" som tex utan konserverinsmedel i en fryst produkt.

På mitt mjöl skriver kvarnen på baksidan om deras tankar, hänvisar till hemsidan osv.

Oskar sa...

Äh, beställde 30kg därifrån häromdan. Mig har dom då kvar som kund!

Anonym sa...

Just det, Anonym som handlar på Hällsta kvarn hade en viktig länk till Livsmedelsverket som förklarar vad det handlar om. I det vägledande beslutet är det Felix som får på nöten, men det förklarar också vad det handlar om -- man får inte marknadsföra produkter genom att förklara vad de inte innehåller.

Den underbara konsekvensen av det måste vara att det är förbjudet att sälja "surdegsbröd utan jäst". Man får sälja "surdegsbröd", men "utan jäst" anses inte vara ok eftersom det förvirrar konsumenten.

:)

//E

Anonym sa...

Mig har dom då kvar som kund, beställt 45 kg idag därifrån. Dom är bara så bra som det går få!! :-)

sebastien Boudet sa...

Vad roligt att det är så många som engagerar sig i detta fråga! Bra att det finns lagar som skyddar konsumenten och visst låter det konstigt att marknadsföra en produkt med det den INTE innehåller men i det fallet är det faktiskt så att nästan alla mjöl på marknaden innehåller tillsatser och på så sätt är det ett vettigt information som inte har för mål att vilseleda konsumenten.
Det är som du säger E med surdegsbröd! Att man kan inte skriva "surdegsbröd utan jäst" är ju ett grymt bra exempel... Tragiskt och komiskt samtidigt som bevisar att lagen inte är tätt! Surdegsbröd ska inte innehålla jäst men det är ändå förbjudet att skriva det!!
Jag tycker att man ska vara lite flexibelt och tillåta i vissa fall sådana där markeringar. Findus ska absolut inte få skriva på en fryst wok "utan konserveringsmedel" eftersom att woken är ju fryst och det är det som är konserveringsmetoden! Men Orga eller Labans ska så klart få skriva att deras mjöl är tillsatsfria utan att behöva twissta sig omkring lagtexten genom att skriva "ren mjöl" eller "bara mjöl" som jag tycker inte betyder samma sak och samtidigt kan vilseleda konsumenten. Mjöl är stort sätt aldrig ren och då ljuger man om man säger det!
När det gäller näringsvärdesdeklaration tycker jag inte att det är så viktigt... Alla ändå uppskattar vad en mjöl innehåller för näring och jag kan tänka mig att det är inte så ofta att den stämmer med verkligheten. Till ex Kungshörnen tillsätta massor med konstgjorda vitaminer för att berika sina mjöl med B vitaminer och mineraler. Det blir svårt att veta vilken vitamin eller mineral kommer naturlig från mjölet eller har blivit tillsats i den...
Näring i mjöl är mycket baserat mest på hur man baka med den och vad mjölet innehåller för näring när den ligger i sitt paket är inte så relevant. Köp en påse manitoba cream, läs förväntningsfull näringsvärdesdeklarationen, följ Monsieur Hedhs recept på paketet och då lovar jag att näringsvärdet som utlovade inte stämmer alls!
Det blev en hel del kommentar på FB... Jag kopierar de här på kommentar fältet så alla är med på en o samma stället :)
Så lång! S

sebastien Boudet sa...

Cristoffer Cedergren: Helt rätt men svårt att fatta svenskan!


Eva Jansson: Som alltid konstiga och luddiga regler när det gäller mat. Hoppas de får behålla märkningen, med tanke på alla amdra produkter som märks "fri från ...", "utan ..." osv. Bra att du tar upp det!


Andreas Ivarsson: Bra Sebastien!

Audrey Lebioda: Förstår att man blir förbannad. Tyvärr kan jag tänka mig att det är sådana regler som har drivit fram industrialismen av matbranschen. På gott och ont ... Hoppas det löser sig för Leif och hand kvarn. Det låter ju inte klokt.

Mikael MikeMan Odberger: Det borde nog stå "Ursäkta min svenska" istället... *suck* Men det är ett tänkvärt inlägg! Vissa regler är bara för dumma...

Malin Nyman: Tack Sebastien!

Tomas Olsson: Jag har skyltat dina macarongs på mitt kafé med "utan tillsatser", kanske kommunen kommer och stänger kaféet nu ;). Dumma regler är det alla fall.

Mårten Junell: Det här med märkningen måste vi gå till botten med. Är inte du kompis med Mats-Eric Nilsson? Han måste veta eller kunna gräva i det.

Mats Thorburn: Livsmedelsinspektörernas förpackningskoll är verkligen paragrafrytteri + godtycke i skön förening. Jag känner en mycket liten producent av örtsalt som fick trycka om sina förpackningar eftersom hon påstod att persilja kan innehålla C-vitamin … Samtidigt verkar industrin ha mer fria tyglar.

Camilla Svensson: Här sväljer man elefanter och silar mygg... Det är helt ok att skriva smördeg på en förpackning som inte innehåller smör...

Pearl Margareta Dahlin: Hmm! Hur skulle det vara med texten RENT MJÖL I PÅSEN! Har för mig att jag sett det förr från någon liten kvarn någonstans. Labans? Hur gör nu alla små hembygdskvarnar som har kvarndagar 2-3 ggr om året? Glipor överallt in till kvarnen, vår våra egna här i Landsnora och Överby (Sollentuna) är inte så täta precis! Ibland små yrvakna insekter i mjölet efter någon månad, om man inte genast fryser ner det nymalda mjölet. Tror att en ny påstext och någon hjälp från en snickare med bräda över glipan i dörren borde gå an för din favoritkvarn. Annars är det en ovanligt sur inspektör. Kanske han gillar Skogaholmslimpa?

Karin Stenfelt: Min tanke när jag läste texten var att du nog hade varit upprörd när den skrevs och att det var fullt förståeligt. Undrar hur mjölproducenter och bagare gör med mjölbaggar och andra otrevliga kryp. Kan du berätta?

Karin Stenfelt: Här kanske dålig reklam faktiskt vänds till bra reklam tillslut.

sebastien Boudet sa...

Alexandra Meija:
Tänkte säga varför kontrollerar de inte de stora jättarna? Men det är ju för att de gör steriliserat skit. Tycker det här påminner om när man för några år sedan började kritisera de skolbarn som sålde bullar de bakat hemma. När blev det i Sverige fel att arbeta med så naturliga råvaror som möjligt?

Jerker Forss
Jag tycker att det är bra att miljöinspektörerna gör sitt jobb. Det lär inte vara några problem för kvarnen att uppfylla sina mål då det inte verkade vara så stora grejjer att fixa.
Sen tror jag nog att de "stora jättarna" har betydligt tuffare miljöinspektörer än småföretagen. Har man varit i en stor kvarn typ skånemöllan och nordmills så förstår man att det krävs mycket arbete och strikta rutiner för att uppfylla kraven.

Fredrik Olsson
hàller med Jerker där, verkar ju inte vara nàgra stora grejjer som ska fixas som faktist màste vara under kontroll om man driver en verksamhet som deras.

Alexandra Meija
Håller helt med om att man ska kontrollera och de här problemen är lätta att åtgärda men det jag menar är att det tycks vara ett större problem hur maten/ livsmedel tillverkas mer än vad som finns i den

Marie Lydecker
Låt dom göra sitt jobb, men jag STANNAR KVAR HOS ORGA KVARN!!! Heja Sebastien ♥

Sebastien Boudet
Frågan är vem bestämmer "kraven"? det är klart att man ska låta inspektörerna göra sitt jobb men är det som störde mig var tonen på artikeln. Läser man tror man att deras mjöl är riktigt dåligt och att de som driver sköter inte sig som de borde... Istället är det en mjölnare som kämpar för att få skriva på hans mjöl att den är fri från tillsatser!

Fredrik Olsson
Om han inte fàr skriva att han INTE har nàgra tillsatser sà borde du konsumentverket begära att alla andra ettiketerar sina mjöl med "INNEHÂLLER TILLSATSER". Eftersom man inte fàr säga vad man INTE har i sin produkt. Ganska skum lag..

Per Söderberg
Man får nog definitivt skriva att mjölet inte innehåller tillsatser, men förpackade livsmedel skall etiketteras enligt strikta regler (tack EU), och där ingår bland annat en - vad jag vet, jag är bara en stackars obildad bagare som kämpar med dylika saker dagligen - innehållsförteckning som inleds med ordet "ingredienser". Det är nog det som saknas. Sen kan man diskutera i dagar om det är rätt eller fel men det är dess värre inte så många som lyssnar.
Och då har vi inte ens gett oss in reglerna som skulle kickat in om det hade varit en ekologisk produkt...

Per Söderberg
Dessutom måste allt mjöl från och med förra året märkas med en leende konditor som yrkar på att det är ett riktigt bagarmjöl man har med att göra.

Barbara Carlberg
Det är typiskt Sverige om det gäller "mjölet" eller all annan verksamhet allt ska vara lagom ...och passa i "Skogaholms limpans hemland"...vakna

Attis sa...

Klassiskt sila mygg men svälja kameler. Finns ju drösvis med storföretag som skriver både det ena och det andra som passar precis in på detta exempel.

För övrigt saknar jag en innehållsförteckning på vad jäst innehåller. Är det inte ett livsmedel trots allt? Kan väl inte vara bara bakterier, nått mer häller dom väl i?

Anonym sa...

Hej,har idag beställt din bok:)
Anonym Anonym sa...


förlåt jag ser inta din video på:
Pain aux raisins?
Står där något annat istället?
Trevlig dag.

26 juli 2012 10:42

Alexandra sa...

Så klart man vill veta, självklart!

smasheduptoy sa...

Hej!
Jag lyssnade till ditt sommarprat och blev inspirerad. Jag har frusna surdegar efter att jag följde ett recept från Kungsörnen en gång, men nu är jag fundersam. Visst är det smidigt att ha suren i frysen men är det egentligen bra? Enligt det receptet skulle den bara tina och sedan var det bara att baka med den. Kan det verkligen stämma? Det var jäst i receptet på brödet så det kanske förklarar ett och annat.
Jag bakar inte bröd så himla ofta men vill ändå kunna ha tillgång till en bra surdeg när det gäller! Vad är ditt tips då? Hur ofta behöver jag mata en som bor i kylen eller i rumstemperatur (åtminstone inte i frysen)? Blir den inte väldigt stor fort? Många frågor blev det, men jag blev så hemskt nyfiken. Jag är så mån om att hålla mig undan från tillsatser så ett bra bröd är ju ett tydligt steg i rätt riktning! Och numera bakar jag på Wästgötarnas mjöl :) Tack för inspiration och nya tankar!

Liselott sa...

Lyssnade på ditt Sommar-program, ville bara säga heja dig Sébastien! Fortsätt kriga!
Ge bröd åt folket! :)

Liselott sa...

Ge BRA bröd till folket!

sebastien Boudet sa...

Attis: Jag gillar det uttrycket med myggor och kameler (eller elefanter)
Du har rätt med jästen... Man skulle kunna kräva ett innehållsförteckning på det tycker jag med!

Anonym: Tyvärr har jag inte gjort något video för mina pain aux raisins... Recept hittar du dock i min bok :)

Bra, då vi är överens igen Alexandra!

sebastien Boudet sa...

Smasheduptoy: Vad kul att du hittade hit :) Välkommen!
Det stämmer att surdegar inte trivs så bra i frysen... En bra surdeg klara sig dock några veckor i frysen men en sådana där "kungsörnen surdeg med jäst" om kan kalla det för surdeg över huvudtaget...
Kolla runt här på bloggen. Det finns en hel del tips om hur man lyckas med sin surdeg och lite till :)

Ha ha Liselott! Du glömde "faaan" :)

Anonym sa...

Vad tusan är det jag läser på Twitter? Har du blivit stämd av Jan Hedh?

Du har verkligen rört om i "mjölgrytan"!!
Fortsätt!!!

:-)

Nina sa...

Det är dum-Sverige där myndigheter tror sig ha ensamrätt om förnuftet. Tyvärr protesterar vi för lite, se tex socialstyrelsen som förbjuder sjukvårdspersonal att engagera sig i Röda korset. Det är ju så man baxnar.
Det behövs fler som slåss för sin sak som du och som vågar sätta sig på en svampig limpa! Fortsätt slåss

Mona sa...

Håller helt med, vilka jävla idioter!! Ibland undrar man om inte byråkrater äter? Sväljer dom ALLT???

Emil Rondahl sa...

Läste på mitt havssaltspaket "JOZO Havssalt är en naturprodukt helt utan tillsatser". Varför är det ok med denna logik?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...