måndagen den 8:e november 2010

Forma en limpa!


En liten film om hur man formar en limpa och en boule.

Som ni har säkert märkt håller jag på att lära mig att filma, klippa, fota, skriva, redigera...etc
Jag har blivit helt kär i min kamera :-) Ja, jag vet, det låter inte klokt, men samtidigt i de 20 år jag har bakat, har jag förutom fina minnen, nästan ingenting kvar av det! 
Gigantiska bröllopstårtor, isskulpturer, desserter och mest av allt: moment, som jag hade kunnat immortalisera med en vacker bild.
Jag kommer i framtiden fortsätta göra korta filmer om bröd och bakning. Tanken är att göra de där filmerna lika spontana som ett blogg inlägg. Under samma dag filmar, klipper och publicerar man. 
Det ska vara fräscht och inte perfekt så man kan lägga till kommentarer och tycka till hur mycket man vill! 

En av mina praktikanter berättade för mig i helgen att han tyckte det var jätte svårt att forma limpor och boules. Han hade försökt länge hemma och på olika andra praktik- platser att forma fina bröd men blev aldrig riktigt nöjd med resultaten. 
Jag visade honom och efter 5 minuter kunde han forma jätte fina limpor! 
Det svåraste är att känna det jag kallar för "bryt punkten", att ge kraft till degen utan att få den att spricka. 
Hoppas att min lilla video hjälper er! 


19 kommentarer:

Caroline Düringer sa...

Tack, vilken fin film! Så spänstig och härlig deg, hur länge efter knådningen har den vilat när du formar bröden?

Martin sa...

Kul att kolla på dina filmer.

En deg kan uppenbarligen knådas på många sätt. Bra inspiration.

Benny sa...

Jag är en yrkesman själv och jag blir stolt när jag ser så fint handarbete. Verkligen imponerad. Lika imponerad på filmerna, de är grymma! Fortsätt! Vi lär oss mycket. Den här filmen kollar jag på då och då och bara säger högt "åh, de är så duktiga" och min tjej fnyser åt mig :D

Kenneth sa...

Lika bra som vanligt! Det ger oss en hum i alla fall.Din konsistens på degen är bra härlig.En fråga ? Har gjort din levain och undrar nu hur länge du anser den hålla då jag inte har möjlighet att baka å ofta jag önskar och hur mycket skulle du spara av din "nysatta" deg som nästa levain ? Alltså hur mycket levain behöver man per 100%mjöl? Tack för att du fortsätter oförtrutet att inspera oss amatörer! /Kenneth

Lo sa...

Å et verkligen underhållende film;)
Kikade på detta med min son og han blev fullt av bagerlyst, så nu sätter vi en lidt deg og tester din fin, fine teknik till aften:)
Önsk dig en fortsatt fin dag/Lou og Albion

Angelica sa...

Tack, som jag har slitit med att få till fina limpor. Nu ska jag hem och prova på nytt! (Nackdelen med att baka hemma är dock att det bara blir två limpor att öva på varje gång...)

En fråga: Hur många procent vatten har du i dina degar? De ser ganska fasta ut.

Martin Johansson sa...

snygg bakning, snygg film!

sebastien Boudet sa...

Caroline: Tack!
Degen på filmen har vilat (kallas för "après" på franska)
i 3 timmar efter blandningen.

Martin: Visst kan man blanda på tusen olika sätt! Det är där magin börjar...

Benny: Tack för komplimangen. Jag tycker det själv att det är kul att se när andra jobbar! Bra film om levain bröd... Man se hur levain ser ut och hur mycket det skiljer sig från flyttande surdeg.

sebastien Boudet sa...

Kenneth: Tack så mycket! Jag bruka räkna levain mängd efter vattnet, inte mjölet.
I ett vanligt levain bröd räknar jag så här:
1000g vatten
1500g mjöl
300 till 600g levain chef
40g grov havsalt

Det du sparar är det du behöver till nästa sats.

Tack Lou! kul att du blev sugen att baka efter du hade tittat på filmen!

Angelica: Jag tror att jag svarade på din frågan genom Kenneths!

Tack Martin! kul att du gillar de... Det blir mer snart!

Hella sa...

Det är spännande att kika in här mellan varven.
Säljer du levain-start i butiken?
Jag blir sååå inspirerad...

Li sa...

Bra video! Kul att se hur man ska göra, lättare än att läsa. Skulle du kunna lägga upp en video på hur man ska snitta brödet också?

Benny sa...

Ok, jag kanske terroriserar, men vad tycks om den här? Vinner jag konditor-SM? :)

sebastien Boudet sa...

Hella: Tyvärr säljer jag inte levain start på Petite France... Men allt är relativt för en Fransman :-)

Li: Gjord!

Ska kolla Benny!

sebastien Boudet sa...

Benny: Nu har jag kollat!
Håller med dig att Gourmets death by chocolate was a light weight! Jag har gjord Death by chocolate i snart 10 år på massor med olika sätt. Just nu har vi en variant på det i form av en tartelette.
Din version verkar får bära detta heliga namn.

Benny sa...

Merci.
Såg din tartlette på inlägget, såg farlig ut med fondant i mitten.. Jag var förbi för andra gången hos er förra helgen och åt en brioche med lite hallon mm på. Den var också farlig.
Mycket gott!

Milla sa...

Vilken underbar film!! Ska prova har så svårt med att få till formen på en limpa..
För mig är baka terapi, önskar man kunde praktisera på ett bageri ibland och få en massa erfarenheter.. Skulle vilja utveckals mera inom detta område. Men jag är väl för gammal att få praktik.. lever för att baka, jag blir glad av att baka... Tack för alla tips och råd och inte minst alla underbara flmer!

Eva sa...

Hej!

Vad roligt det är att titta på dina filmer! Jag tänkte baka i helgen med min surdeg som står hemma och växer och frodas just nu. Om du skulle byta ut levain i ditt recept mot flytande surdeg (råg blandat med vete), hur många gram flytande surdeg skulle du ta då (per 1000 g vatten)?

sebastien Boudet sa...

Eva: Tack!
Ersätt levain mot 100-300 g aktiv bubblande surdeg per liter vatten.

Anonym sa...

Hej Sebastian
Jag hittade din hämsida när jag letade efter recept.
Jag blir verkligen inspirerad av allt du bakar.Jag älskar att laga mat och baka.Jag vill gärna baka bara surdegsbröd. Jag har inte lyckats så bra hittils. Hur ska jag göra?Ge mig lite råd.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...